Jedna od najvažnijih stvari kada govorimo o zdravom životu i ishrani je hidracija. Voda je, poput zraka, ključna za život; ljudsko tijelo može izdržati mnogo duže bez hrane nego bez vode.

Prednosti hidracije

Svaki dan možemo čuti da trebamo piti dovoljno vode, ali pročitajte i nekoliko razloga zbog čega:

  1. Voda može pomoći kod regulisanja kalorija – sama od sebe nema magična svojstva koja vam mogu pomoći kod gubitka kilograma, ali ako zamijenite sokove i ostala visokokalorična pića vodom, itekako može uticati na vaš dnevni unos kalorija
  2. Voda pomaže kod održavanja energije u mišićima – kada ćelije mišića ne dobijaju određenu količinu tečnosti, to dovodi do umora mišića i slabe izvedbe
  3. Voda pomaže kod regulisanja krvnog pritiska – regulisan krvni pritisak dvoodi i otkucaje srca na normalan nivo, i time pomaže tijelu tokom oporavka nakon treninga

Hidracija i trening

Pravilna hidracija je bitan dio treninga i našeg performansa tokom istog. Konzumiranje tečnosti tokom treninga je neophodno da bi se nadomjestile tečnosti igbuljene kroz znoj. Ovakvo ponašanje će pomoći u održavanju normalne funkcije mišića, i smanjiti mogućnost od loše izvedbe na treningu uzrokovane dehidracijom.

Svjesni smo da je važno piti dovoljno tečnosti kako u treningu, tako i generalno u životu. Međutim, često ne pridajemo dovoljno važnosti načinu konzumacije.

Par savjeta o konzumaciji tečnosti prije, tokom i nakon treninga:

  • pola litra vode 2 do 3 sata prije treninga, te još 200ml pola sata prije
  • 150ml – 200ml svakih 15-20 minuta treninga
  • 200ml u pola sata nakon treninga

Previše tečnosti?

Iako je jako bitno unositi dovoljno tečnosti u organizam prije treninga, lako možemo pretjerati u tome. Svak osoba individualne potrebe, i količina tečnosti ovisi o vašem tijelu i aktivnosti. Pratite sljedeće korake kao generalno pravilo:

  • na svaki sat do dva popijte po pola litra vode
  • pijte gutljaj po gutljaj kako bi maksimizirali absorbciju vode u ćelije

Hidracija je ključna za zdravlje i pospješivanje našeg performansa, ali je ipak tako lako zanemariti. Da bi sebi olakšali, trudite se da uvijek imate flašu vode na vidnom mjestu i u torbi.