Često slušamo kako je doručak najvažniji obrok dana – ali ručak također može jako uticati na vaš dan.

Izaberite pravu kombinaciju, i zadržite energiju cijeli dan. Ali izaberite loše balansirano jelo, možete biti nervozni i gladni prije nego prođe i polovina vašeg dana.

Kako se osjećate nakon obroka je velikim dijelom uslovljeno hranom koju sebi spremite. To ne znači da morate u potpunosti izbaciti neku hranu, jer vas to može dovesti do “sve-ili-ništa” razmišljanja, što dalje vodi ka mogućnosti da se tom istom hranom prejedete kada vam se pruži prilika. A to naravno nije dobro ni za mršanje ni za bilo kakvu zdravu ishranu.

Umjesto toga, pokušajte da rasporedite svoju hranu na “bolje-ka-lošijem!” skali. Postoji hrana koju trebate jesti češće, i druga hrana koju je bolje jesti rjeđe. Evo šest jela koja biste trebali izbjegavati za vrijeme ručka kada god možete.

1. Tjestenina

Je li vam poznat onaj osjećaj nakon punog tanjira tjestenine? Osjećate se siti i sretni – i zahvaljujući rafiniranim ugljikohidratima, spremni da se sklupčate i zaspete. To je možda super ako je vašem šefu ok da odspavate sat-dva nakon ručka na poslu. Ali ako mu je ipak draže da radite, možda biste trebali preskočiti tjesteninu za ručak.

2. Supa od povrća

Supe na bazi povrća vas brzo zasite, imaju malo kalorija i pune su hranjivih tvari. Ali također imaju praktično nula proteina, što znači da vas jednostavna povrtna supa neće držati sitim dovoljno dugo. I kada vam stomak zakrči opet za sat vremena, sve što ćete htjeti je naći nešto brzo, i vjerovatno nezdravo za pojesti, jer u vašoj glavi, već ste ručali i sada bi samo prezalogajili. Ako zaista želite supu od povrća za ručak, izaberite neku koja sadrži i piletinu ili neko drugo meso.

3. Salata

Pomislili ste – ali salata je zdrava, zar ne? Zelena salata, paradajz, krastavci i mozda kukuruz se ne mogu smatrati punim obrokom, bar ne sami. Baš kao i supa od povrća, samo povrće u salati jednostavno ne sadrži dovoljno proteina da vas drže sitim do večere. Dodajte piletinu ili ribu za protein, i zdrave masnoće poput orašastih plodova ili avokada i možete reći da je ta salata kvalitetan obrok.

4. Granola pločice

Granola pločice možda zvuče kao super zdravi izbor da upotpunite svoj ručak, ali generalno su jako siromašne hranjivim tvarima. Mnoge granola pločice su pune prerađenog šećera, a nedostaju im proteini i vlakna. Ako su one ipak nešto što jako volite i u čemu uživate, napravite sami svoje i koristite čitave orašaste proizvode i sjemenke.

5. Voćni jogurti

Iako se i jogurt svrstava u “zdravu hranu”, većina voćnih jorurta su natrpani šećerom. Pored toga, voćni jogurti nisu bogati vlaknima, i ako ne govorimo o grčkom tipu jogurta, nemaju ni proteina. Uzimajući sve to u obzir, jedete samo čašicu punu kalorija. A čime zamijeniti? Napravite sami svoj voćni jogurt miješajući grčki tip jogurta za svježim voćem i eventualno malo meda.

6. Tortilla sendviči

Zamotajte ih i držite što dalje od svog tanjira. Uprkos svom izgledu, sadržaj se računa. Kada pogledamo površinski, tortilla sendviči se čine kao zdravija verzija hamburgera i slično, ali najčešće su pretprpani sirom i sosovima koji poništavaju učinak zdravih sastojaka.