Zagrijavanje – trening – i onda? Da li i vi odmah nakon treninga, kao većina, presvučete se i idete kući, bez istezanja? Mnogo ljudi nije svjesno koliko je istezanje važno nakon bilo kakvog treninga.

Na koje načine vam istezanje može pomoći?

Veća fleksibilnost –

Jedna od najvećih prednosti istazanja je- povećana fleksibilnost i domet pokreta. Mišići koje ne istegnemo nakon treninga mogu ostati zgrčeni, što na kraju može rezultirati smanjenom fleksibilnošću. Različite vježbe pomažu mišićima da se opuste i vrate u prvobitno stanje.

Manji rizik od povreda –

Kao što sam već spomenula, istezanje poboljšava fleksibilnost i domet pokreta, što smanjuje otpor u mišićima. Sve to rezultira smanjenjem rizika od povrede.

Mliječna kiselina –

Tokom treninga, u mišićima se nakuplja mliječna kiselina koja umara mišiće i izaziva bol. Istezanjem se ona razbija, čime se ublažava upala mišića nakon treninga, te se smanjuje rizik od grčeva.

Protok krvi –

Istezanjem poboljšavamo protok krvi do mišića, te pomažemo srcu da polako dostigne normalan broj otkucaja.

Tonirani mišići –

Tegovi nisu jedini način da tonirate mišiće. Redovno istezanje rezultira toniranim i vitkim mišićima.

Veća energija –

Sasvim je normalno da se nakon treninga osjećamo umorno, ali obratite pažnju na nivo energije nakon istezanja. Nakonšto se tijelo ohladi nakon treninga, naš mozak ispušta endorfin koji čini da se osjećamo puni energije.

Stres i napetost –

Posljednje, ali ne manje važno; stres uzrokuje napetost i bol u mišićima. Kao što sam već rekla, istezanje pomaže kod oporavka mišića, ali i relaksacije.

Držanje tijela –

Nakon istezanja, nesvjesno se ispravljamo, posebno ako se fokusiramo za vježbe istezanja za leđa i ramena.

Važno je da na istezanje ne gledate kao na produžetak treninga, već kao nešto čime ćete poboljšati efekte treninga i pripremiti se za sljedeći.