U periodu koji traje već izvjesno vrijeme kada smo svi mi bar dva puta bili bolesni ili prehlađeni, još uvijek ima onih koji su se nekako već izvukli. Dobra stvar je da vam nije potreban čelični imunitet da i vi pređete na ovu malobrojnu stranu. U nastavku pišem o pet jednostavnih načina da pojačate vaš imunitet.

Ostanite hidratizirani. Ispijanje vode na regularnoj bazi je aposlutno najbolji način da riješite svoje tijelo toksina koji podstiču prehlade. Pitate se koliko je dovoljno popiti vode? Umjesto da brojite čaše, neka boja vašeg urina bude parameter. Potrebno je da bude što svijetliji. Ukoliko je tamniji, velika je vjerovatnoća da su vaše tijelo I organizam dehidrirani.

Spavajte. Nedovoljno sna utiče na vaš hormonalni balans i spušta funkciju vašeg imunog Sistema, što po automatizmu smanjuje mogućnost vašeg tijela da se bori protiv virusa i bakterijskih infekcija. Ciljajte na dobrih 7 do 8 sati sna i obećavam vam da ćete se osjećati I više nego odmorni.

Izbjegavajte hemijske substance. Drugi veliki imunološki “buster” je kvalitetna ishrana. Izbjegavajte hemijske aditive, artificirane boje i sladila, sodium nitrate, MSG, antibiotike, itd. Čitajte etikete na proizvodima!

Upravljanje stresom. Veliki stress vas može ubiti. Stres slabi vaš imuni sistem, i vrši atak na vaše horomone što doprinosi ozbiljnim zdravstvenim problemima kao što je visoki krvni pritisak, srčani problemi I tip dva dijabetis. Biti bez stresa je veliki izazov za sviju, pa i za mene. Međutim postoji nekoliko načina da se borite protiv stresa, kao na primjer vježbanje, meditacija i provođenje vremena napolju koliko god je to moguće.

 Uzmite prave suplemente. Ako vasa ishrana sama po sebi ne obezbjeđuje vam dovoljno nutritivnih vrijednosti na dnevnoj bazi, suplementacija postaje veoma važna za vaše optimalno zdravlje. Preporučujem vam da uzmete visoko kvalitetne multivitamine, omegu 3 ulje i probiotike.

Volite i pazite sebe!