Na početku svakog ramazana, svi oni koji poste, a koji i treniraju i trude se živjeti zdravim životnim stilom, postavljaju sebi jedno jednostavno pitanje: Kako nastaviti sa takvim životnim stilom i izdržati post?

Nizom je naučnih istraživanja dokazano da post u trajanju od mjesec dana ima mnoge pozitivne utjecaje na organizam: od pročišćavanja organizma od svega što se nakupilo u organizmu u toku godine, do regulacija rada kardiovaskularnog sistema i bubrega. Također, upravo je poanta posta minimizirati unos i opterećenje organizma hranom i vodom, što smanjuje izdržljivost organizma posebno pri većim naporima.

Jedna od takvih svakodnenih aktivnosti za sve one koji treniraju tokom cijele godine, je trening, bilo da se radi o treningu za povećanje mišićne mase, ili treningu kojim se žele postići smanjenje kilaže ili masnoće u tijelu. Uprkos svemu, jedna od najvećih grešaka jeste, zapravo, vjerovati da u toku ramazana ne treba trenirati! Naprotiv, upravo je ramazan prilika da se, sa odgovarajućom ishranom, postignu odlični rezultati npr. u smanjenju masnoće u tijelu.

Pa, kada onda trenirati?

Sam post podrazumjeva da u tijelo nećemo unositi tečnost, a već sam u nekom od ranijih postova na mojoj Facebook stranici govorila o tome na koji način i koliko je potrebno uzimati vodu u toku treninga. Također, nećemo nakon treninga biti u mogućnosti unijeti ni proteine da bi nahranili naše mišiće. Upravo zato, čak ako se i osjećamo dovoljno jakim, nije preporučljivo trenirati tokom samog posta!

Najbolje vrijeme za trening je prije sehura, što možda i nije najbolje vrijeme za trening za većinu vas, jer post počinje oko 2:30 ujutro. Ipak, ako se odlučite za taj trening, bitno je da to bude trening u trajanju od 30-45 minuta, kardio trening srednjeg intenziteta. Ako imate običaj odspavati prije sehura, onda je najbolje uraditi trening neka dva do tri sata nakon iftara, naravno, opet, kardio trening srednjeg intenziteta.

Trebate imati na umu da bi za vaše tijelo bilo preveliko opterećenje treninge raditi svaki dan, i da je ovakva vrsta treninga dovoljna dva do tri puta sedmično, da bi nakon ramazana mogli nastaviti sa treninzima vašim standardnim intenzitetom.

Iako ću u nekom od narednih postova govoriti nešto više o pravilnom načinu ishrane u toku ramazana, za sada bih samo rekla da je jako bitno da pijete dovoljno vode i za sehur i za iftar, da za sehur unosite hranu bogatu proteinima kao što su bjelance jajeta, pileća prsa, protein shakeo-ovi, banane, datule i suhe grožđice, a za iftar je bitno da jedete laganiju hranu, posebno ako planirate nakon iftara raditi trening, i to jela sa mnogo proteina i malo ugljikohidrata.

Da sumiramo

Trenirati DA! Treninzi prije sehura i dva do tri sata nakon iftara, nikako tokom posta! Trenirajte dva do tri puta sedmično, a preporučujem kraće treninge, kardio trening srednjeg intenziteta u trajanju od 30-45 minuta!