Mnogobrojni su razlozi za fizičku aktivnost. Možda želite smršati, smanjiti rizike od raznih bolesti, ili jednostavno biti aktivni. Nije potrebno govoriti da je hodanje dobro za naše tijelo i opće zdravlje, ali to nije sve. Donedavno, za protok krvi do mozga se smatralo da je funckija koju reguliše tijelo, i da promjene u krvnom pritisku i broju otkucaja srca uzrokovanim vježbom, nemaju uticaj i na protok krvi do mozga. Nedavna studija provedena na polju neurologije je pokazala da hodanje poboljšava protok krvi do mozga, što može smanjiti rizik od kognitivnog propadanja.

Studija je pratila grupu starijih ljudi, koji su već imali znakove kognitivnog propadanja. Tokom studije su učestvovali u aerobnim vježbama poput hodanja minimalno 30 minuta, tri puta sedmično. Po završetku su svima rezultati kognitivnih sposobnosti bili znatno bolji nego na početku.

Vježba i mozak

Vježba pomaže mozgu kako direktno, tako i indirektno. Vježbom se smanjuje rizik od inzulinske rezistencije, srčanih problema… te stimuliše hemikalije u mozgu koje utiču na zdravlje moždanih ćelija. Indirektno, utiče na raspoloženje i kvalitetniji san, te smanjuje stres i anksioznost. Problemi u ovim područjima mogu jako doprinijeti kognitivnom propadanju. Koautor prethodno spomenute studije, James A. Blumenthal kaže da vježba može pomoći kod povećanja volumena mozga i protoka krvi, što izgleda da ima uticaj na izvršne funkcije mozga.

Na kraju krajeva, ne može vam škoditi. Nikada nije kasno da u svoju rutinu ubacite šetnju tri puta sedmično. To je jedan mali, ali jako važan korak ka dužem i kvalitetnijem životu. Ne morate se čak ni posebno spremati za šetnju. Pozovite partnera ili prijatelja, povedite psa, idite na posao ili sa posla pješke… Iskoristite sunce i ljepše vrijeme koje nam stiže i učinite nešto za svoje zdravlje!