Konačno, snijeg se otopio, sunce je ugrijalo, cvijeće procvalo… i vjerovatno se sa proljećem probudila i vaša svijest i želja za morem. More = kupaći kostimi, a proljeće = savršeno vrijeme za pripremu. Pročitajte dalje u članku nekoliko savjeta kako se što uspješnije pripremiti za ljeto.

Pokrenite se

Najbolje tijelo za plažu je zdravo tijelo. Umjesto da se izgladnjujete da biste stali u najmanji broj kupaćeg kostima, fokusirajte se da se dobro osjećate u svom tijelu, da budete jači. Krenite polako, ali isplanirajte sebi svaki dan barem pola sata neke vrste treninga. Možete početi sa šetnjom, i postepeno povećavati intenzitet. Iskoristite duže dane i vježbajte vani. Nije vam potrebna vrhunski opremljena teretana da biste postigli rezultate.

 Mnogo vode

Ovaj savjet vrijedi za sva godišnja doba i sve fitness ciljeve. Voda pročišćava naše tijelo i pomaže mu da bolje funkcioniše. Jako je važno piti dovoljno vode uz trening, prije, tokom i poslije. Više o važnosti hidracije možete pročitati u jednom od prethodnih blogova. Nešto što je meni olakšalo pravilnu i dovoljnu hidraciju jeste boca bez koje ne idem nigdje i koju uvijek mogu dopuniti.

Program podrške

Kada krenete na put ka zdravom i fit životu, od velike je pomoći ako imate podršku porodice i prijatelja. Jako je lako za ljude iz vaše okoline da sabotiraju vaš fitness plan i program a da toga nisu ni svjesni. Prije nego počnete sa svojim planom, obavijestite ih o njemu, o svojim treninzima i ishrani. Ako su upoznati sa vašim željama, manje su šanse da će vas dovesti u iskušenje.

Izmijenite dnevnu rutinu

Današnji način života nas tjera da veći dio dana provedemo sjedeći. Obzirom da je ljepše vrijeme stiglo, iskoristite ga i automobil ostavite kući. Na posao krenite pješke ili biciklom. Ako već živite predaleko od posla, pokušajte dio puta preći pješke, a drugi dio pomoću javnog prevoza. Potrebna je volja. I naravno, izbjegavajte liftove, koristite stepenice.

Isprobajte nove stvari

Vaš trening ne mora biti isti svaki dan. Probajte nešto novo! Joga, plivanje, aerobik, personalni trener… Postoji bezbroj izbora, svaki dan možete raditi nešto drugo.

Na kraju… zabavite se

Ljeto je savršeno za zabavu. Ne dozvolite da vam ga pokvari pogrešna slika o vama samima i nerealni ciljevi. Volite sebe, budite zdravi i osjećajte se dobro u svom tijelu!