Sasvim je normalno da s vremena na vrijeme počnemo razmišljati o pauzi ili potpunom prestanku s treningom. Razlog tome može bit povreda, gubitak motivacije, ili nam je jednostavno dojadilo. Dobre strane treninga su bezbrojne,ali ono čega možda niste svjesni je koliko brzo možete izgubiti rezultate koje ste prethodno dobili. Efekte prestanka treninga možete vidjeti već nakon dvije sedmice.

Promjene u mozgu

Možda zvuči strašno, ali jedna studija je dokazala da čak i kratka pauza sa treningom može prouzrokovati promjene u mozgu. U studiji su testirali grupu aktivnih sportaša koji su napravili pauzu od 10 dana. MRI snimak nakon ovih 10 dana je pokazao promjene u mozgu, posebno u dijelu koji je povezan sa emocijama i memorijom.

Šta se desi već nakon dvije sedmice?

Za 14 dana, moguće je da ćete primijetiti promjene u obavljanju svakodnevnih aktivnosti – penjanje uz stepenice, igra sa vašim mališanima, žurba za javnim prevozom… Bez obzira kakav trening radite, povećavate svoj maksimalni aerobni kapacitet (VO2 max). Prestankom treninga, vaš VO2 max opada i do 10% u roku od dvije sedmice, i uzrokuje zadihanost koje prije nije bilo. Nakon toga polako počinjete gubiti i mišićnu masu i snagu.

Veći procenat masti?

Kada prestanete sa treningom, neće biti dovoljno ako nastavite paziti na ishranu. Kako vrijeme bude prolazilo, primijetiti ćete kako odjeća počinje da zateže i da vam se dijelovi tijela koji su prije bili zategnuti – opuštaju. Sa prestankom treninga, i dnevni broj kalorija se smanjuje. Ako nastavimo jesti kao i prije, minus trening, sasvim je logično da će procenat masti početi da raste.

Povratak treningu nakon pauze

Ako ste se odlučili samo za pauzu od treninga, a ne potpuni prestanak, povratak može biti težak. Ponekad vam je potrebna veća volja nego kada ste prvi put počinjali. Ali kada se već vratite, shvatiti ćete da je lakše nego ste očekivali. Važno je da se treningu vratite polako, sa manjim intenzitetom, kako bi izbjegli povrede.

Na kraju krajeva, bitno je imati strpljenje i ne odustati u potpunosti. Ako vam jedna vrsta treninga dojadi, pokušajte sa nečim novim. Sjetite se da vam redovan trening pomaže pri održavanju zdravog tijela i zdravog duha.