Veliki broj ljudi koji krene na put gubitka viška kilograma, odustane prije vremena zbog nedostatka rezultata. Problemi kod gubitka težine nisu uvijek uzrokovani nepravilnom ishranom i nedostatkom fizičke aktivnosti. Uzrok problemima može biti i inzulinska rezistencija. Nažalost, ovo je nešto s čim se sve češće susrećem u svom poslu.

Inzulinska rezistencija?

Inzulin je hormon koji služi za regulaciju šećera u krvi. On omogućava glukozi da iz krvi pređe u tjelesne stanice i tu se pretvori u energiju za tijelo. Inzulinska rezistencija znači da naše tijelo gubi osjetljivost na inzulin, i ne može ga koristiti pravilno. To znači da glukoza ostaje u krvi, nakon čega je tijelo pretvori u masnoće i „ostavi za kasnije“. S vremenom, može doći do trenutka gdje tijelo potpuno prestane lučiti ovaj hormon.

Inzulinska rezistencija i težina

Možda iznenađujuće, ali višak kilograma nije zajednička osobina svih koji pate od inzulinske rezistencije. Čak i ako je vaša težina idealna, moguće je da postoji inzulinska rezistencija. Ovo nije stanje koje se razvija preko noći, i postoje brojni faktori koji mogu uticati na njega: nepravilna ishrana, starenje, genetika, lijekovi, pretilost, nedostatak fizičke aktivnosti…

Činjenica da inzulinska rezistencija znači nemogućnost tijela da koristi inzulin na pravi način, i da umjesto u energiju, tijelo glukozu pretvara u masnoću, nam govori da je i gubitak viška kilograma teži.

Šta uraditi?

Zdrav način života, pravilna ishrana i fizička aktivnost su ključni faktori u rješavanju problema sa inzulinskom rezistencijom. Iako je put teži, sjetite se da inzulinska rezistencija može dovesti i do goreg stanja, tj. dijabetesa. Kratkotrajne dijete koje „100% funckionišu“ neće pomoći, Inzulinska rezistencija zahtijeva trajnu promjenu ishrane. Ne dajte da vas ovo preplaši, ne znači da ćete biti gladni. Znači da morate unositi zdraviju hranu u organizam, i koliko možete planirati svoje obroke kako ne biste došli u iskušenje fast food hrane i slatkiša. Fizičku aktivnosti uvedite u svoju rutinu i nemojte na nju gledati kao na obavezu, nego kao na svoje zdravlje.