Vjerujem da mnogo vas koji ovo čitate ne voli kardio, ili ga zaobilazi u širokom luku. Ali, bez obzira je li vaš cilj da smanjite ili povećate tjelesnu težinu, ili da jednostavno ostanete fit, jako je  bitno da uključite kardio u svoj trening. Kardio odnosno aerdobni trening je bilo koji trening koji podiže broj otkucaja srca i ubrzava disanje, dok koristi grupe većih mišića ritmično i repetitivno, a intenzitet treninga bi se trebao kretati između 60-80% od makismalnog broja otkucaja srca izračunatih za svakoga individualno.

Olakšavajuća činjenica je ta što vam za ovu vrstu treninga možda i ne treba nikakva dodatna oprema. Plivanje, trčanje, hodanje, vožnja bicikla… sve su ovo oblici kardio treninga. Izaberite neku vježbu u kojoj možete uživati.

Kardio trening pomaže kod bržeg i efektivnijeg sagorijevanja masti, i samim tim pomaže kod izgradnje mišića. Naime, mišići su sakriveni ispod slojeva neželjene tjelesne masnoće, i postaju vidljivi tek onda kada se taj sloj istopi. Kadio trening topi te masnoće i tako omogućava pojedincu da dođe do željenog cilja.

Pored topljenja masti, kardio trening ima i mnoge druge prednosti, poput poboljšanja zdravlja srca. Naše srce je mišić kao i svaki drugi, i da bi postalo, odnosno ostalo snažno, mora se vježbati. Time što tokom ovakovog treninga podižemo puls, odnosno ubrzavamo rad srca, mi ga ustvari vježbamo.

Još jedan razlog za uvođenje kardio treninga u vaš život jeste ubrzanje metabolizma. Generalno, što je trening intenzivniji, lakše ćete primijetiti promjene u brzini metabolizma. Ubrzan metabolizam sa sobom nosi i lakše održavanje odnosno gubitak težine, u zavisnosti od vaših ciljeva.

Ako nakon svog uobičajenog treninga snage, ili bilo kojeg drugog intenzivnijeg treninga, odradite jedan lakši kardio trening, poput brže šetnje i džogiranja, pomoći ćete mišićima da se obnove, odnosno možete ublažiti upalu mišića.

Za ljude koji boluju od dijabetesa, kardio pomaže pri držanju bolesti pod kontrolom. Vježbom se povećava sposobnost mišića da procesuira i iskoristi glikogen (polisaharid glukoze). Osobe koje redovno vježbaju lakše kontrolišu nivoe šećera u krvi nego one koje nemaju nikakvu fizičku aktivnost.

Kardio trening je važan bez obzira na vaš fitness cilj, a njegove koristi su mnogobrojne. Ako još uvijek niste, pravo je vrijeme da počnete sa ovakvim treningom. U početku se jednostavno fokusirajte na pronalazak vježbe koja vas pokreće i ubrzava rad srca, što su dvije osnovne komponente kardio treninga. Bilo koja aktivnost je za početak dovoljna, bila to vožnja biciklom, brža šetnja ili plivanje. Ono što je bitno jeste da pokrenete tijelo i vremenom dođete do toga da minimalno 3 puta sedmično odradite kardio trening od 30-45 minuta.

Vjerujte mi, izdržite, i kardio će postati neizostavni dio vašeg života.